MIKA

2012-09-30
22:05:35

Måste ju visa er..
...vilken fin klänning jag hade på mig i fredags. Är totalkär i den ska ni veta. Hittade den på Gina Tricot av alla ställen ^^
 
 
 
 
//Mika

2012-09-30
13:49:47

Sista September 2012
Hej på er!
Hade det askalasroligt i fredags! Känner verkligen att jag hittat rätt, rätt utbildning och rätt människor. Så. Bra!
Kom hem klockan 3 natten till lördag, och sov i stort sett hela gårdagen. Inte helt fel om jag får säga det själv. (Och nä, jag sov inte hela dagen pga bakfull, utan pga inte van nu för tiden att vara ute så sent, haha. Jag börjar bli gammal?!)
Idag kommer Alex mormor och morfar över på födelsedagsfika, eftersom Alex fyller år på tisdag och hans bror ska in på sjukhus imorgon och blir där över Alex födelsedag så fikar vi allihop idag istället. Blir nog bra.

Imrgon är det skoldags igen, och kvällen ska jag nog spendera med böckerna och anteckningsblocket. Ska hjälpa svärmor att tvätta också är det tänkt.

Hoppas ni alla haft och har en fortsatt bra söndag!

// Mika

2012-09-28
14:36:45

28 September 2012
Haaalloj!
Varit dåligt med uppdatering den här veckan, I know. Får gottgöra det nu med att berätta om veckan.
 
I måndags så var vi ute på långtur med klassen. Vi tog bussen från institutionen klockan 8 på morgonen, och kom fram till första stoppet, Blomsholm vid 10-tiden. Där såg vi bland annat en skeppsättning (för er som blev nyfikna -> http://sv.wikipedia.org/wiki/Skeppss%C3%A4ttning, den andra bilden är på den skeppssättning vi besökte)  samt några andra gravfält. Här fikade vi också litegrann efter den två timmar långa bussresan ( jag lyckades somna, som alltid. Jättesocialt, jag vet ;)
 
Sedan åkte vi vidare och stannade till lite överallt vid bland annat en gånggrift (http://sv.wikipedia.org/wiki/G%C3%A5nggrift) och en labyrint (http://sv.wikipedia.org/wiki/Labyrint_%28fornminne%29). Sedan åkt vi vidare mot Tanum och världsarvet vid Vitlycke. Vi fikade vid Vitlycke museum  och kikade på allt de hade där, de hade bland annat en Bronsåldersgård, där de försökt rekonstruera hur bronsåldersboenden kunde se ut. Spännande faktiskt!
Sedan bar vi oss av mot Världsarvet, Vitlyckes hällristning. Så otrologt vacker, och jättestor! Fascinerande!
 
Skillnaden mellan en hällmålning och en hällristning är att en hällmålning är målad direkt på berget med en rödfärgad mineral från jorden blandat med djurfett, och en hällristning högg de ut i berget. En hällristning är alltså inte röd ifrån början, utan man har fyllt i dem med röd färg för att det ska vara lättare att se dem. Vi besökte även en hällristning längre bort som inte var imålad.
 
När vi gjort klart detta så drog vi oss hemåt, med undantag för ett, eller om det var två små stopp vid en runsten m.m. innan vi åkte hem. Resan hem gick fort, men väl inne i Göteborg så stoppade fotbollssupportrar upp all trafik, så det tog oss nästan en timma att åka från stan in till institutionen. Nåväl, hem kom vi iallafall. ;)
 
I tisdags var det meningen att vi skulle ut och ha prov i fält, men jag blev hemma, då jag blev jätteförkyld tråkigt nog. På morgonen skulle jag på toa, och när jag skulle resa mig därifrån så ramlade jag ihop på golvet, förkylningen hade satt sig på balanssinnet, så då gick jag och la mig direkt, då det inte kändes säkert att hoppa runt bland skog och berg och allt möjligt när jag hade så pass dålig balans. Mådde kass för övrigt också så valet blev lätt. Ska dock få göra ett kompletteringsarbete eftersom jag uteblev från provet, så det är ju bra ^^
 
I onsdags kände jag mig lite bättre, och hängde med svärmor på Ikea och lite sånt. Inhandlade även en födelsedagspresent till min kärlek, som fyller år på tisdag. ^^
 
När vi kom hem fick jag och svärmor tokryck och började städa som galningar och rensa ut massor med skit, och även gårdagen fortsatte i samma anda efter att ha varit på torget och inhandlat lite nödvändigheter.
Vi blev klara runt 5-tiden, jag åt mat, sen drog jag till min klasskompis Malin och hennes pojkvän Ilias, och blev där till sent igår. Vi babblade om allt mellan himmel och jord, spelade Playstation och kikade på The Big Bang Theory. Det tog mig nästan två timmar att komma hem ifrån henne igårkväll, pga en massa spårvagnsarbeten. Men men, så kan det gå.
 
Idag är det fest som gäller! Insparksfest för arkeologer och antikare närmare bestämt. Vi ska träffas några stycken på ett ställe på Avenyn innan vi drar oss mot Gamla Hovrätten. Ska bli riktigt roligt, och igår köpte jag en superfin klänning/tunika som jag ska ha på mig kvällen till ära. Kängorna är putsade och klara, då jag befarar att det börjar regna ikväll så kändes dem som smartaste skovalet ;)
 
Kom ur duschen för en stund sen och ska nu ta och fixa till lite käk till mig och Alex, det får bli ugnsbakad lax med ris. Mums!
 
Nä, har inte tid med er nu, så bye bye people, bjuder på lite bilder från i måndags ;)
 
 Gravar
 
Hällristningen vid Tanum/Vitlycke

Hällristning vid Tanum/Vitlycke
 
Flugsvamp =)
 
 
 
// Mika

2012-09-23
12:07:02

23 September 2012
Tjo! Slänger in bilden på nya naglarna lite snabbt. Ska klä på mig och dra till torget och glo på lite presenter till min käre pojkvän och så tänkte jag. Pöss hej!

// Mika

2012-09-22
20:14:07

22 September 2012
Hejsan!
 
Idag, lördag, har jag gått på stan i princip hela dagen. Inhandlat lite nyttså jag får rensa ut massa gammal skit. Blev fyra (!!!) nya tröjor, två stickade, en cardigan och en hoodie. Sen köpte jag en mössa (de som känner mig vet om min mössmani) och lite nytt tjafs (a.k.a örhängen och sånt). Man måste passa på när det är "tag två för 50".
Christina hängde på och hon fyndade lite även hon. Glömde dock kolla efter födelsedagspresent till Alex, får gå och kika lite på torget imorgon ;)
 
I torsdags var vi hos Charline och gjorde nya naglar, blev riktigt nöjd! Inte lika långa denna gång dock, då jag ska ut även i nästa vecka på excursioner, så vill inte så av naglarna för att de är för långa.
 

 
Det jag köpte ;) Fast mössan var svart, men fanns ingen bild på det.
 
Visar i ett annat inlägg mina naglar.
 
Ciao!
// Mika
 
 

2012-09-18
19:59:56

Den här designen alltså..
... jag MÅSTE göra om den nu.. när jag kommer hem. Får tuppjuck på den. BLÖÖ!

Pöss!
// Mika

2012-09-18
19:39:40

18 September 2012
Tjena!
 
Idag är jag jävligt trött kan jag tala om för er. Gårdagen bestod av skogstur, klättring upp och ner, och även så idag. Igår kikade vi bland annat på gamla boplatser, och idag har vi kikat på hällmålningen i Tumlehed, ute i Torslanda. Riktigt intressant faktiskt. Den har alltså varit där i flera tusentals år, kan ni tänka er?!
 
Nu har jag helg, har inte skola förrän på måndag igen, och då blir det långdag, vi ska åka upp mot Bohuslän ända till norska gränsen, sen Strömstad och ett museum. Blir skoj! På tisdag har vi "prov" ute i fält, som tur är så kan man inte bli underkänd på provet om man är med och deltar, så det är ju i sig en jäkla lättnad, haha.
Trodde ärligt talat inte att jag skulle orka med alla dessa utedagar, de som känner mig vet om att jag inte direkt är en skogsmänniska, eller utomhusmänniska över huvudtaget, trots att jag var scout en gång i tiden. Men det har känts förjäkla bra att göra något intressant samtidigt som det är nyttigt för kroppen. Kommer nog vara hyfsat mör imorgon om jag känner mig själv rätt ;)
 
 
 (fixat lite med kontraster så ni ska se vad det är ^^)
 
Det var väl dagens. Vi hörs imorgon eller någon annan dag (skulle egentligen lägga upp fler bilder men jag hatar GIMP och GIMP hatar mig och eftersom  det itne går att installera något annat redigeringsprogram på detta datorhelvete så får det duga med en enda bild. Världens längsta parentes, yes sir!)
 
// Mika
 

2012-09-16
10:56:06

16 September 2012
Goder förmiddag!
 
Idag är det söndag, och har väl ingenting planerat. Igår så vaknade jag me den jävla huvudvärk, så efter några timmar så tog jag en värktablett och sov nån timma, sen var det bara att göra sig iordning och klä på sig, vi skulle nämligen ut på den nyöppnade lilla krogen på torget och äta. Det var jag, Alex, svärmor, svärmors karl, samt hans son och hans sons kompis. Trevligt var det, och gott dessutom, eller ja, helt okej iallafall. ;)
 
Jag och Alex gick efter ett tag och hyrde film, poppade popcorn och myste på kvällskvisten. (natten kanske). Kikade på The Avengers, riktigt bra film, även om jag nog tycker att Iron Man och Captain America är snäppet bättre, men många skratt blivade det.
 
I fredags var klassen ute på excursion. Riktigt trevligt, och det hade varnats för storm, så de allra flesta var väl förberedda, även jag. Tror ni det blev någon storm då? Nä, inte ens i närheten... Jag blev faktiskt en gnutta besviken då jag tänkte att det skulle bli en redig utmaning att klättra i berg och snåriga stigar i storm, men det var ju ingen match. Har varit med om värre. Så jag, en före detta scout, blev lite besviken på vädergudarna. Men å andra sidan var det väl skönt att ha helt okej väder också, men ändå. Jag gjorde ju självklart dagens vurpa. På en spång. Svinhalt. En riktig Charlie Chaplinvurpa rätt på rumpan!  Kan ju säga som såhär att igår hade jag både en jävla träningsvärk och ont på rumpan. Tur man har mycket att landa på iallafall ;)
 
Imorgon blir det ännu en excursion, och likså på tisdag. Sedan har jag helg ;) Sen måndagen därpå ska vi åka till Bohuslän, och på tisdagen har vi sista excursionen, och ett litet prov. Spännande! 
 
Om en månad kommer jag hem till byn en sväng, ska bi härligt att träffa mamsen och vovven och alla andra familjemedlemmar igen. Sist jag var hemma var jag bara hemma inte ens ett helt ygn, för då skulle det festivalas med broder.
 
Hoppas ni alla får en trevlig söndag!

// Mika
 
 
 
 

2012-09-11
19:30:48

11 September 2012
Hej på er! 
Har nu varit student i en vecka, och jag är helt såld på ämnet. Så mycket roligare och intressantare än jag någonsin kunnat föreställa mig, och alla i klassen verkar tycka detsamma. Det har blivit många roliga diskussioner bara under denna vecka, och det bådar gott inför framtiden.
 
Vi har idag avslutat delkursen Introduktion till Arkeologin, och bara den har varit superintressant, så jag kan bara föreställa mig hur bra de andra delkurserna kommer att bli. Nästa kurs på schemat är faktiskt en fältkurs, vi kommer vara väldigt mycket ute och kika på fornlämningar och annat, vilket jag ser fram emot mycket. Vi börjar kursen på torsdag med en lång dag med föreläsningar, och på fredag är det dags att gå ut i fält, vi skall ut till Hisingen här i Göteborg och kika på lite hällristningar och grejer.
 
Idag har jag fått några av mina böcker, varav två på engelska och en på norska, resterande på vårt egna språk svenska. Måste erkänna att jag blev aningen paff när jag såg att vi skulle ha en norsk bok, då jag vet att många har svårt att läsa och förstå norska, men förhoppningsvis så går det bra ändå. Själv har jag inte speciellt svårt för varken att förstå när de pratar, eller skriftliga språket, så det känns ju bra för min del.
 
 
Något ironsikt: Precis när jag kommit hem efter att ha släpat två tunga paket från Ica och hem (hade även beställt  hårgrejs från lyko.se och paketet vägde ta mig fan ett ton) så kommer svärmors karl och knackar på. Då har han post till mig. En avi. På ett annat paket. Som skulle hämtas på Ica. Nåväl, bara att hämta det imorgon.
Ska även hämta en bok på studentbokhandeln som ligger och väntar på mig. Sen kommer väl ett paket från Bokus om några dagar också, sne är det bara en bok kvar. Och den har varit ur tryck i ca 7 år, och inte planerat att nytillverkas. Hahaha. Men, tur det finns bibliotek.
 
Förresten. Ser ni boken Rise of the Bronze Age Society? En av dem som skrivit dem, Kristian Kristiansen, jobbar på universitetet. Vi hörde på honom första dagen, och helsike så bra han var! Jag hoppas att få gå på fler föreläsningar med honom, även om det var lite jobbigt att lyssna ibland då han pratade danska.
 
Nu ska jag fixa med annat. PÖSS

// Mika
 
 
 

2012-09-10
20:10:22

10 September 2012
Hallå på er.
 
Sitter och kopplar av lite innan det är dags för sängen. Hela eftermiddagen har gått åt till plugg, och eftersom det var ett tag sen jag pluggade så hade jag glömt hur trött huvudet blir efter ett tag, men jag kämpade mig igenom allting, så nu slappar jag med gott samvete.
Imorgon är det föreläsningar, sedan är jag ledig på onsdag, sedan är det skola igen på torsdag och fredag.
 
Har haft en go helg med inte så mycket att göra, mer än bokbeställningar.
 
 
Hoppas alla andra haft en bra helg också.
PÖSS!
 
 




// Mika
 
 

2012-09-07
12:58:20

7 September 2012
Hej på er! Long time no see, eller hur?
 
Jag har haft ganska mycket att göra den senaste tiden, eller åtminstone den senaste veckan. Jag är ju nu mer titulerad student. Arkeologistudent till och med. Kan säga såhär, att redan första dagen så bestämde jag mig för att jag skulle fortsätta och gå även B och C-kursen, och det säger ju en hel del. Klassen är en härligblandning av båda könen och alla möjliga åldrar, och hör och häpna: JAG ÄR INTE YNGST!! Äntligen någonstans där jag slipper bli kallad för liten, haha.
 
Iallafall, skolan är grym. Klassen är grym, ämnet är grymt! Har redan fått väldigt bra kontakt med många i klassen, och alla pratar med alla, och diskussionerna är på G hela tiden. Redan nästa vecka ska vi ut på excursion, dvs vara ute i fält och kika på dels hällristningar och andra grejer, och sedan kommer vi nog även få vara med och kika på utgrävningar. Ska bli så roligt. Nu önskar jag bara att CSN vill ge mig mina pengar så jag kan köpa ordentliga kängor och byxor som man kan ha ute i fält. Men de kommer väl förhoppningsvis snart.
Har fått tag i princip alla böcker utom två, mor ska kika på bokhandeln i Malung om de råkar ha dem, annars får jag gå ut på egen excursion efter böcker.
 
I måndags fick vi en liten föreläsning av en riktig kändis inom arkeologivärlden, närmare bestämt dansken Kristian Kristiansen. Hans föreläsning var superintressant, även om det ibland var ganska svårt att förstå vad han sa, med tanke på att han pratade danska, väldigt snabbt. Men bortsett från språket så var han grym, och han har även skrivit en av våra kursböcker. Han ska tydligen vara en väldigt välkänd professor (vilket jag inte hade koll på, men nu i efterhand är det ju ganska tufft). Han bringar tydligen in ganska bra pengar till universitetet också, och jag hoppas att få lyssna på hnom fler gånger. Han sa bland annat att arkeologiutbildningen inte bara behöver leda till rena arkeologijobb, man kunde även få jobb i många kulturstyrelser och andra myndigheter, inom lantmäteri och en massa annat. Han sa åt oss att vara amibitösa, att alltid läsa mer än det som står på kurslitteraturlistan. Och framförallt så sa han att man skulle fråga mycket, vara nyfiken. Fråga hellre för mycket än för lite. Hans föreläsning gav oss nog alla i klassen hopp om att få finna jobb trots alla motgångar vi fått höra av andra: Vad kan man bli? Tjänar man bra? Finns det ens jobb?
 
En annan tjej som studerade på masterprogrammet berättade att man som arkeolog i Norge kunde få runt 40.000 Norska Kronor i månaden. I Sverige får man på ett ungefär mellan 20-25.000 kronor, om man får ett bra jobb. Arkeologjobb är ju mycket säsongsbaserat. Du är mycket ute i fält på sommarmånaderna, och under resten av året forskar man kring det man hittat, eller inte hittat. Så har man tur kan man få ett bra jobb med rätt bra betalt, vilket också fick hela klassen att andas ut, haha.
 
I slutet av november ska vi även åka till Köpenhamn. Vi sover där en natt och besöker Köpenhamns Nationalmuseum. Skolan bekostar både boende på hotell och resa, det enda vi behöver betala är mat och dryck, vilket är helt överkomligt. Ska bli riktigt roligt, jag har ju aldrig varit i Danmark förr heller, så det kan ju bli en spännande sak i sig. Jag har varit i både Finland och Norge, men inte Danmark, så då kan jag bocka av pölselandet från listan ;)
 
Nu har jag för övrigt långhelg, fick helg igår och har inte något förrän på tisdag. Sen är jag ledig onsdag, sedan är det fullfart torsdag och fredag. Helt okej faktiskt ;) 
 
Idag ska jag inte göra så mycket, laga lite mat, sedan kanske Christina kommer förbi, hon ville ha hjälp med sminkning inför en insparksfest så jag ställer väl upp.
 
Jag måste berätta en så fin sak. I förrgår (den 5:e) så kom Alex hem sent, så jag låg och sov när han kom hem. Då väcker han mig, och han ger mig en jättefin blomma och ett litet anteckningskort, samt ett fint kort. Så glad och överraskad jag blev, fastän jag var väldigt trött. Så nu står blomman på byrån och ser fin ut. Har en så söt och snäll karl jag ska ni veta. ^^
 
Nu har jag nog uppdaterat det mesta om vad som hänt i mitt liv. Igår köpte jag lite (läs: ganska mycket) nya skolgrejer. Fick ett kollegeblock av Alex i tisdags och det är snart utskrivet, så jag var tvungen att köpa lite nya sådana och lite pennor och sådant annat nödvändigt man behöver när man ska anteckna viktiga saker som sägs. Så nu är jag hyfsat garderad inför höstens alla föreläsningar.
 
Jag hoppas att ni orkat läsa. Vi hörs!

// Mika